Interview – Een beleving die je niet verwacht als je friet bestelt

We ontmoeten Adriaan van Moort (1980) in Middelburg. Met een glimlach komt hij aangelopen vanuit zijn Viskiosk, aan de ene kant van de Koningsbrug, naar zijn Friteskiosk aan de andere. Hij vertelt over de bijzondere aardappelrassen die je er kunt proeven, laat iets doorschemeren van het idee om friet ergens ver van huis te introduceren, én heeft een vraag aan alle eej!-lezers.

Het plan om de Friteskiosk te beginnen had Adriaan al jaren. Na lang wachten op de vergunningen, kreeg hij in het voorjaar van 2019 groen licht. “Toen we het eindelijk mochten bouwen, stond het er binnen twee weken,” lacht Adriaan. “Het is het eerste nieuwe gebouw in twintig jaar tijd in het centrum van Middelburg, dus er kwam wel even wat bij kijken. Maar het gaat goed op in de omgeving.”

Dit stuk verscheen in editie 8 van eej! magazine.

Ondernemen en studeren

Aan de vormgeving van de Friteskiosk heeft hij zelf meegewerkt. Een grote interesse van hem, al raakte hij op zijn 15e al bevangen door het ondernemersvirus. In weekends en vakanties werkte hij mee in de viskiosk van zijn broer. Hij zag hoe druk het was en kocht al snel zijn eigen kar om vis te verkopen op markten en evenementen. Wat zijn ouders van dat plan vonden? “Mijn moeder zei: ‘Mooi, het is een eerlijk product, en eten moeten mensen toch – maar je wou toch ook naar het Hout- en Meubileringscollege?’ Ja, dat wou ik eigenlijk ook wel.”

En dat deed hij. Daarna ging hij ook naar de kunstacademie in Breda en de Design Academy in Eindhoven. Dat leverde waardevolle kennis op. “Vormstudie verandert je wereld. Je kunt zelf een mening vormen op basis van wat je ziet. Handig als je een kiosk gaat ontwerpen…” Adriaan dacht mee met de architect die de Friteskiosk tot leven zou wekken. “In het ontwerp komen de vormen van de Houtkaai terug, maar is ook te zien dat het hier om friet gaat,” vertelt Adriaan. “De kleuren van de twee kiosken passen bij de omgeving, de kleuren aan beide kanten van de brug.”

Een gerespecteerd ambacht

Het idee voor de Friteskiosk had hij al in 2009. Maar, en da’s toch een belangrijk punt: “Ik had eigenlijk helemaal geen kennis van friet. Daarom heb ik in Vlaanderen een opleiding tot friturist gedaan. Dat is daar natuurlijk een gerespecteerd ambacht, karakteristiek voor België. Je leert bijvoorbeeld hoe je authentieke bouletten maakt en wat goede stoverij is. Het idee voor onze kiosk draaide aanvankelijk gewoon om verse friet, maar het kreeg al gauw een wat meer culinair karakter.”

Dat beïnvloedde het ontwerp van de kiosk. Want: “Moet je dan een standaard vitrine hebben met kale snacks erin? Toch liever niet. Uiteindelijk kozen we voor een balie van palissander zoals je dat in de omringende huizen ook ziet. Een gevestigde look, maar in een nieuw jasje. Verder werkt alles efficiënt, maar past het esthetisch gezien ook.”

In de rest van het interview vertelt Adriaan over het terugbrengen van authentieke lokale aardappelrassen, het verrassen van klanten, en een mogelijk internationaal project: ‘Ik zie het als een bijzondere kans. Als het niks wordt, ben ik wel een ervaring rijker.’

Met dank aan Adriaan van Moort en eej! magazine.