Interview – Rinke van Remortel maakt duurzaamheid aantrekkelijk

Productdesigner Rinke van Remortel (1978) heeft een duidelijke missie: hij wil duurzame keuzes laagdrempelig maken. De Dopper, de waterfles, is zijn bekendste ontwerp, maar daar zou binnenkort zomaar verandering in kunnen komen.

In Het Blushuis in Breda, waar hij een kantoor heeft tussen andere creatieve ondernemers, vertelt Rinke zijn verhaal. Beginnend bij het begin: hij groeide op in Sas van Gent en Hulst. Zoals veel Zeeuws-Vlamingen wist hij dat hij uit zou vliegen. Maar waarnaartoe?

Dit stuk verscheen in editie 8 van eej! magazine.

Creatief en technisch

“Op de middelbare school wist ik nooit zo goed wat ik wilde doen. Ik was wel creatief, maar de bètavakken lagen me ook. Mijn broer studeerde al in Delft. Toen ben ik daar ook eens gaan kijken. Ik ben alle studierichtingen langslopen. Op een ochtend had ik Industrieel Ontwerp gepland staan, zonder te weten wat dat inhield. Ik zag mensen tekenen, maar ook bezig zijn met berekeningen. Creatief en technisch…” Hij klapt in zijn handen. “Ik dacht: dit is het.”

Tijdens zijn studie raakte Rinke geïnteresseerd in duurzame productontwikkeling. Hij studeerde af bij de vakgroep Design for Sustainability. “Ik vond: als je een product in de markt zet, moet je er ook voor zorgen dat het duurzaam is. Ergens dacht ik al dat daar de toekomst lag. Human-powered devices waren toen in. Bijvoorbeeld horloges die zich oplaadden als je je pols bewoog, rugzakken met uv-cellen waarmee je je telefoon kon opladen. Maar er waren ook allerlei projecten om te kijken of auto’s op waterstof konden rijden. Dat was in 2004.”

“Het is goed om regelmatig nieuwe dingen te proberen, zeker als ontwerper.”

“Toen ik afstudeerde, lag de economie best wel op z’n gat. Ik had wat bijbaantjes en werkte ook freelance, tot ik een baan vond bij Hapro, terug in Zeeland. Zij maken dakkoffers en zonnebanken. Wat ik bijvoorbeeld interessant vond, was dat ze de productie zelf deden. Veel bedrijven maken een ontwerp en laten het elders produceren, maar hier was dat niet zo. Leerzaam, want je ziet je idee tot uitvoering gebracht worden, en je ontdekt met elkaar snel wat werkt en wat niet.”

Het ideale waterflesje

Eind 2009 zag hij online een ontwerpwedstrijd voorbijkomen. De opdracht: ontwerp het ideale waterflesje. “De insteek was om het gebruik van plastic flesjes terug te dringen. Dat vond ik leuk om over na te denken. Je bent vaak onderweg met zo’n flesje, maar als je thuis of op je werk bent, wil je misschien niet uit een fles drinken maar uit een glas. Die twee situaties wilde ik combineren. Ik maakte een ontwerp en dacht: ik zie wel waar het schip strandt. Een aantal weken later werd ik gebeld door de eigenaar van Dopper. Hij zei: niet verder vertellen, maar ik heb een sterke voorkeur voor jouw ontwerp. Uiteindelijk werd bekendgemaakt dat ik gewonnen had.”

Rinke raadde de eigenaar ook een bedrijf aan dat de waterfles kon produceren. Na de introductie ging het snel met de Dopper. “Het bleef goed gaan en de Dopper werd voor mij een goed visitekaartje. Ik had de droom om voor mezelf te beginnen, dus dat kwam erg goed uit.”

“Nog steeds wilde ik de kant van de duurzaamheid op, en in mijn baan kon ik daar weinig mee doen. Ik werkte er tien jaar. Het is goed om regelmatig nieuwe dingen te proberen, zeker als ontwerper. Ik dacht: als ik nu niet voor mezelf begin, komt het er nooit meer van.”

Voorbeeldig strandspeelgoed

“Op dit moment ligt mijn aandacht vooral bij een set strandspeelgoed. Dat heb ik ontworpen in opdracht van Zsilt, een startup. Het wordt gemaakt van gerecycled kunststof dat uit huisafval komt. Enerzijds willen we zo laten zien dat het nut heeft om je afval te scheiden. En anderzijds dat duurzaam design een waardevolle keuze is, in plaats van goedkoop plastic strandspeelgoed dat je kwijtraakt op het strand, en dan laat liggen omdat het goedkoop is – want dat belandt ook in die plastic soep.”

“Ik werk graag aan zinvolle projecten,” zegt Rinke. Wat hij zinvol vindt? “Producten ontwerpen die het laagdrempelig maken om bij te dragen aan een beter milieu. Die het makkelijk maken om bewuster te kiezen.”

In de rest van het interview vertelt Rinke van Remortel onder meer over recycling, hoe de industrie nog duurzamer kan, en wat hij tot nu toe heeft geleerd van het ondernemen.

Met dank aan Rinke van Remortel en eej! magazine.